top of page

Wienerbrødsløbet


Vad kan vara bättre än ett fikalopp som återhämtning? Ingenting såklart. Anmälde mig till loppet på lördagen efter att ha konfererat lite med Ola om hans och Lenas planer kring distans och resa.

Ola och Lena valde 10 kilometersvarianten men jag tänkte att 21km kunde vara lagom. Speciellt som jag såg framför mig löpning på grusvägar i en park och kanske lite platt asfalt längs Helsingørs cykelbanor.

Söndagen infann sig och jag sammanstrålade med Ola och Lena på Lund C för att ta tåg och färja till Helsingør. När vi kom till Helsingborg mötte vi Malin på Knutpunkten. Färjan över till Helsingør och sedan missar vi tåget som skulle ta oss nära startplatsen men det är inte så långt så vi tar till apostlahästarna. En regnskur senare har vi passerat Marienlyst slott och sett banmarkeringar som visar vägen rakt uppför en brant trappa. Vi reflekterar inte mer över det. Vi ska ju på fikalöpning...

Väl framme vid start och målområdet hämtar vi ut nummerlappar, gör oss av med väskorna i garderoben och passar på att ta dagens första fika.


Det börjar närma sig start och en dansk börjar prata oförståeligt en stund. Jag drar mig framåt i folkmassan då jag sett ett par bekanta ansikten, Johan och Daniel. Vet att de är lite snabbare än mig, speciellt när jag har trötta ben från början, men tänker att jag hakar på en bit och ser hur det går.

Starten går och vi lunkar igång. Ca 300 löpare. En del ska ge sig ut på 21km men de flesta tror jag valde 10km. Kommer knappt genom startfållan innan första backen kommer. Rakt upp går det! Va, skulle det inte vara platt och lätt... Backen följs av stigar i bokskogen med massor av rötter och en och annan lerig passage efter regnet som fallit de senaste dagarna. Riktigt teknisk löpning bitvis och upp o ner hela tiden. Kul och härligt!

Snart dags för första wienerbrödskontrollen vid 4km. Gott men aningen svårt att svälja ner det när man har lite puls.


 I väg igen och nu delar 10 och 21km banorna på sig och vi på 21km tar en extra tur i skogen kring en sjö på fina stigar i det böljande landskapet. Tar oss över betesmarker där vi springer förbi Highland Cattle boskap innan det bär in i skogen igen.


Blandad grusväg och stig tar oss förbi kontrollerna och wienerbröden slinker ner ett efter ett. Ett par felspringningar blev det på vägen där markeringen kunde varit lite tydligare annars gick det bra även om underlaget sög en del i benen.

Ut ur skogen och ner på stranden. Lös sand och sten, ibland stora så att man var tvungen att klättra över dem.

Efter ett par kilometers strandlöpning kommer vi fram till Kronborgs slott som skulle rundas på yttersta muren. Uppför en trappa och löpning på minst sagt ojämnt underlag.

 Småbåtshamnen passeras och där finns också en vattenkontroll som serverar chokladbollar stora som mindre knytnävar. Där går min gräns. Hoppar över bollarna och fortsätter på vägen mot mål. Efter lite knixar på cykelbanor hit och dit kommer jag fram till Marenlyst slott. In på slottsgårdens singelgångar och sedan uppför trapporna till banans finaste utsiktspunkt.

Nu är målet nära. bara någon kilometer bort på lite fina stigar uppe på höjden och sedan nerför en trappa igen.

Slutspurten in i mål, medalj runt halsen och en Tuborg Grøn i handen.

Det här händer bara i Danmark!



bottom of page